top of page
Hører på musikk

Sliter du med å få sove?

Søvnvansker er blant de vanligste helseplagene i befolkningen og rundt en av tre voksne sliter ukentlig med søvnen, mens inntil 15 prosent av den norske befolkningen har insomni av mer langvarig art.

Folkehelseinstituttet har omtalt det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem og at mange kan oppnå betydelig forbedring av søvnen gjennom ikke-medikamentelle tiltak.

Ref:

https://www.helsedirektoratet.no/tema/sovn/sovn-og-sovnvansker

stripe%20rosegull_edited.png

Hvordan kan du få bedre søvn?

DSC_4360_edited.jpg
Det kan være mange grunner til at man sover dårlig eller sliter med å sovne. Mange av grunnene folk oppgir til meg, at de har for mye å tenke på eller mange bekymringer som begynner å kværne rundt i hodet.
For min egen del har jeg rett og slett vært for stresset. Det har ført til at hodet jobber overtid når den egentlig skal falle til ro om kvelden. Hele hverdagen går liksom i ett hvor mye skal skje hele tiden, så når jeg legger meg har jeg en tendens til både å reflektere over hva jeg har opplevd gjennom dagen (eller den siste uken for den saks skyld), og ikke minst hva jeg må huske på "i morgen". Jeg tenker på hva jeg har LYST til å gjøre, (ideer til ting) og hva jeg MÅ få gjort. Og før jeg vet ordet av det har den ene tanken overtatt for den andre og klokken er blitt både 3 og 4 på morgenen før jeg sovner.
Og det er frustrerende fordi da har ieg ingen energi til å gjennomføre nettopp det jeg lå å tenkte på at jeg hadde lyst til eller burde gjøre dagen etter, og gjør bare det jeg absolutt må!
Jeg har forsøkt mange måter å falle til ro på, men det som fungerer aller best for meg er nok meditasjon. Det finnes tusenvis av måter å meditere på, men mange sliter med å klare å holde fokus eller vet rett og slett ikke hvordan de skal gjøre det....
Derfor har jeg lagt denne lille meditasjonen for å hjelpe deg i gang. 
En myte er at du skal "slutte å tenke og tømme hodet for tanker"...Det går jo ikke! Hjernen vår er laget for å tenke så å stoppe tankene fra å eksistere går nok ikke så bra. MEN du kan klare å holde tankene på litt avstand!
Det viktigste med meditasjon er at du holder fokus på noe annet, nemlig her og nå. Og den enkleste måten å gjøre dette på er rett og slett å ha full fokus på feks. puls, pust eller hjerterytme....
Eller stemmen til en som forteller deg hva du skal tenke på eller se for deg. Det eneste jeg vil be deg om under denne meditasjonen er at du lar kroppen FÅ LOV til å slappe av. Jeg vet nemlig så altfor godt hvordan det er å skulle ta ting i "et rolig tempo" når hjernen er i høygir.
 
Si til deg selv at " den eneste grunnen til at jeg ligger her nå er for å sove,! " legg deg godt til rette og sørg for at du ligger komfortabelt. Sett så på meditasjonen, helst med ørepropper for da stenger du lettere andre lyder ute, og kjenn at kroppen slapper av litt og litt mer utover meditasjonen.
 
Jeg blir også veldig glad for alle tilbakemeldinger jeg kan få på hvordan dette fungerte for akkurat deg, så send meg gjerne en mail tilbake i etterkant.
Da ønsker jeg deg riktig lykke til og sov godt.
Hilsen

Elin

bottom of page