top of page

Månens påvirkningskraft


I alle årtider har månen vært fasinerende for oss her på jorden.


Nest etter Solen, er Månen det himmellegemet vi ser best. Den er også veldig forandelig. Månen forandrer seg, bokstavelig talt, i ny og ne, og beveger seg over himmelen. Den kan noen ganger sees på dagtid, og ved fullmåne lyser den opp natten. Siden den er så kjent og forandelig, har Månen blitt gjenstand for mange myter og sagn.


Månens internasjonale latinske navn er Luna. Hun var den romerske månegudinnen. Grekernes månegudinne var Selene. Hun kjørte i sin månevogn over himmelen. Hennes bror var Helios, den greske solguden. Han kom kjørende med sin solvogn.

Månen dukker ikke bare opp i gudelegender, men også i folkemyter og eventyr. Samene og vikingene hadde eventyr som fortalte om at fullmånen kunne komme ned og røve bort uskyldige barn. Hekser flyr i månelys. Og mens trollene ikke tåler sollys, kan de bevege seg i månelys. I eventyr kan også månestråler gjøre at mennesker forandrer seg.Hvordan oppsto månen?


Derom strides de lærde noe. Det er 4 hovedteorier:

 • Innfangsteorien, går ut på at Månen ble fanget opp av Jorden. Månen kan være en tidlig asteroide.

 • Samlingsteorien (Akkumulasjonsteorien), går ut på at Månen ble til ved siden av jorden av de samme småklumpene (asteroider) som gikk rundt Solen.

 • Delingsteorien (Fisjonsteorien), sier at jorden spant så fort på den tiden at materiale ble slynget ut og dannet månen.

 • Nedslagsteorien, går ut på at Månen ble til ved materialet som ble revet løs da ur-jorden ble truffet av en annen planet på størrelse med dagens Mars. Til sammen ble de til Jorden og Månen.

I dag har nedslagsteorien flest tilhengere. Men fortsatt har ingen klart å bevise hva som egentlig skjedde.


Noe vi derimot vet mer sikkert er at steinprøver som astronauter har brakt tilbake fra Månen, viser at den er like gammel som jorden.

Det vi derimot kan si med sikkerhet er at Steinprøver som astronauter har brakt tilbake fra Månen, viser at den er like gammel som jorden. Og at steinene astronautene har fått med seg er fra overflaten. De ser ut til å være mellom 3 og 4,6 milliarder år gamle. Det passer sammen med de eldste steinene som er funnet på jorden. På den tiden holdt planetene på å formes etter klumper av materiale som gikk i bane rundt solen. Det var store kollisjoner i vårt solsystem. Jorden var rødglødende og smeltet. 

Myter og legender

Månens internasjonale latinske navn er Luna. Hun var den romerske månegudinnen. Grekernes månegudinne var Selene. Hun kjørte i sin månevogn over himmelen. Hennes bror var Helios, den greske solguden. Han kom kjørende med sin solvogn.

Månen dukker ikke bare opp i gudelegender, men også i folkemyter og eventyr. Samene og vikingene hadde eventyr som fortalte om at fullmånen kunne komme ned og røve bort uskyldige barn. Hekser flyr i månelys. Og mens trollene ikke tåler sollys, kan de bevege seg i månelys. I eventyr kan også månestråler gjøre at mennesker forandrer seg. Spesielt fullmånen har fått mange myter om seg. Den mest kjente er kanskje varulvmyten. Flere steder i verden er det funnet myter om mennesker som forvandles til ulver. Myten varierer fra land til land, men stort sett er varulven betegnet som vill og farlig. Varulvmyten var heller ikke alltid knyttet til fullmånen. Det at man kan bli til en varulv ved fullmåne, etter å ha blitt bitt av en annen varulv, kommer hovedsakelig fra populærkulturen fra 1900-tallet. Hvordan påvirker månen mennesket?


Det er mange som mener at de påvirkes av de ulike månefasene. Spesielt av Nymåne og fullmåne. Dette er når månens kraft er fullkommen og derfor mest merkbar.

Alle har vi oppturer og nedturer. Det kan være noen dager som er tunge og andre er du full av energi og kan møte alle utfordringer på strak arm. Og ordtaket sier " En ulykke kommer sjelden alene..." Hvorfor er det sånn?Det kan være fordi månen har ulike faser i sin syklus, akkurat som naturen har 4 sykluser (årstider), kvinner har sykluser (sm går over ca 28 dager) og menn har sine på 24 timer.

Tips: Du kan lese mer om menns sykluser her: https://www.nettavisen.no/artikkel/menn-far-ogsa-pms/s/12-95-278158


Månen, naturen, mennesker og dyr lever alle under sine sykluser og samhandler med hverandre. Så hvorfor ikke bruke disse syklusene til din fordel i stede for å jobbe mot de?
 
Nymåne/Nemåne:


Dette er begynnelsen på månens syklus og den viser seg helt mørk. Den står da direkte mellom Sola og Jorden slik at vi bare kan se den mørke siden av den. Dette er en tid for nye begynnelser. Det er den beste tiden for å sette intensjoner for den nye syklusen frem til neste nymåne. Ikke tenk på alle bekymringer og hindre som kan stå i veien for det du ønsker deg, men drøm stort!Krystaller for nymåne:

 • Rhodonitt - For å sette intensjonen med kjærlighet for deg selv og andre. Representerer også motsetninger yin og yang slik at alle sider av intensjonen blir belyst.


 • Sort månesten - øker kreativiteten, hjelper med visjon i mørket, og er et perfekt verktøy for å sette intensjoner og manifestere drømmene dine.


 • Tigerøye - For å omfavne din indre styrke, personlige viljestyrke, og å påkalle beskyttelseskrefter.
Voksende halvmåne:
Etterhvert som månen beveger seg i forhold til solen vil vi begynne å se mer og mer til den. Det kan oppfattes som at månen "vokser". Når den går mot nymåne kan den sees som minkende.

Ved voksende halvmåne er der på tide å begynne å jobbe mot de intensjonene du satte deg ved nymånen. Energiene du får fra månen på denne tiden er "vekst". Det er tid for å vokse, lære, skaffe deg i


informasjon, tilegne deg nye roller o.l


Krystaller for voksende halvmåne:


 • Jade - bidrar til å skape fred og harmoni mellom sinn, kropp og sjel. Frigjør negative tanker og følelser. Bringer av velstand og overflod. Den er sterkt knyttet til gammel visdom, og kan hjelpe å gi deg noe av den visdommen og kan få målene dine til å virke lettere oppnåelige. Jade hjelper deg å manifestere ideene dine til virkelighet. Den gir selvtillit og muligheten til å skape varige og tilfredsstillende bånd.


 • Grønn Aventurin - Har en beroligende energi som balanserer den emosjonelle kroppen, og leder en mot indre harmoni. Det beroliger nervøsitet, sinne og irritasjon, og hjelper til med å løse opp hverdagens stress i en hektisk livsstil.


 • Turkis - hjelpe deg å bli mer åpen for kjærlighet og tilgivelse, og frigjøre mønstre for selvsabotasje. Den er veldig balanserende for følelsene, og hjelper deg å føle deg roligere. Den hjelper deg om du skulle føle deg overveldet eller med meditasjon og å koble deg til den åndelig verden. Den styrker din tilknytning til intuisjon.
Første halvmåne:


Her er månen 1/4 inn i sin syklus. Denne tiden handler om kreativitet. Å skape noe nytt og kvitte deg med ting, ideer, personer o.l som ikke lenger gir deg det du trenger. Ut med det gamle, og inn med det nye! Her skal du være kreativ. Ikke vær redd for å si høyt hva du trenger, spesielt i dine relasjoner til andre.Krystaller for første halvmåne :


 • Rosenkvart - Hjelper deg med kjærlighet og medfølelse i dine uttrykk. Den oppmuntrer til selvtilgivelse og aksept og påkaller selvtillit og egenverdi.


 • Angelitt - Bistår med veiledning fra dine engler og guider til å se hva du trenger og ikke i denne perioden.


 • Karneol - Denne stenen gir deg energi og kreativitet. Den gjenoppliver styrken din med løftet om noe nytt.


Minkende halvmåne:

Her begynner månen å nærme seg full. Her dreier alt seg om sette ting på pause. Det er på tide å ta ett skritt bakover, trekke pusten dypt og se på hva du har oppnådd så langt i syklusen. Det dreier seg om å ikke bare se men feire det du har oppnådd så


langt i prosessen. Selv de små tingene er viktig å legge merke til å glede seg over og ikke bare vente på de store seierne. Slapp av, senk skuldrene og la ting utfolde seg slik de er ment.Krystaller for minkende halvmåne:


 • Sitrin - Denne fremmer kreativitet, selvtillit, vitalitet, overflod gjennom kreative bestrebelser, manifestasjon, indre styrke, lang levetid, god arbeidsflyt, utmerket til å hjelpe deg å fullføre prosjekter.


 • Snøflak obsidant - Er en stein av håp, tro og lys i mørket., som kan hjelpe deg med å lyse veien gjennom utfordrende tider og holde deg tilkoblet kilden eller den høyere makten du støtter. Den kan hjelpe deg til å integrere ditt åndelige selv eller tro i ditt daglige liv, og støtte deg i å kultivere en sjel-nærende åndelig praksis.


 • Blå blonde agat - Dens helbredende energier vil gi deg fred og ro, og de vil bidra til å fjerne blokkeringene i auraen din som hindrer deg i å se svarene.Fullmåne:

Når jorda ligger mellom Sola og månen, viser månen seg i all sin prakt. Da lyser den fullt og helt og vi kan se alle dens trekk.

Nå er det på tide å høste alt du har sådd i første halvdel av syklusen.

Dette er den beste tiden for din intuisjon og psykiske bevissthet, så legg merke til alle tegn og symboler som blir vist deg. Innhyll deg


selv i månens kraftfulle energi og føl hvordan helheten fyller deg. Dette er også en god tid for ulike ritualer av takknemmelighet, ærbødighet og glede over å være en del av noe mye større.


Krystaller for fullmåne:


 • Ametyst - Er den beste stenen når det kommer til meditasjon og psykiske evner. Den vil hjelpe deg til å finne de svarene du leter etter.


 • Hvit månesten - Denne steinen har lenge vært kjent for sin evne til å forbedre intuisjonen og bringe en nærmere Månens energier, men mange er kanskje ikke klar over hvor godt denne steinen og Månen faktisk fungerer sammen. Den er en stor forstørrer av følelser, men gjør det på en måte som ikke kompromitterer balansen.


 • Labradoritt - Antas å heve bevisstheten, koble en til universelle energier og hjelpe til å avlede uønskede negative energier.
Minkende fullmåne:

Mens månen fortsetter sin reise rundt solen, vil månen sakt bli mørkere og mørkere til den igjen når nymåne og sirkelen er sluttet. Første fase er minkende fullmåne. Det er igjen tid for refleksjon. Hva har du mottatt av manifestasjoner, tegn og symboler? Gled deg over det som er gitt deg, men også det som ikke er gitt deg. Dette vil være et godt tegn for å finne veien videre til det du ønsker


å manifistere eller det du ønsker å oppnå under denne syklusen.


Krystaller for minkende fullmåne: • Lapis Lazuli - Dette er en visdomsstein, og er kjent for å avsløre dype indre sannheter, invitere deg til autentisitet og vise deg magien til din egen mektige vilje.


 • Sort obsidant - En sterkt beskyttende stein, som danner et skjold mot negativitet. Den blokkerer psykiske angrep og absorberer negative energier fra omgivelsene. Obsidiant trekker ut mentalt stress og spenninger, og stimulerer vekst på alle nivåer, oppfordrer til utforskning av det ukjente og åpner nye horisonter.


 • Aquamarin - Denne hjelper deg med full klar het over din egen sannhet, visdom og følelser, Den akselererer de intellektuelle resonneringsprosessene og forbedrer evnen til rask respons. Den gir en uovervinnelighet gjennom læring, ikke bare om den fysiske verden, men om deg selv. Den gir utholdenhet, disiplin og letthjertethet. fremmer moderasjon og ansvar for dine handlinger, og hjelper de som er overveldet av ansvar å finne orden.Siste halvmåne:

Nå er månen 3/4 gjennom sin reise. I denne fasen dreier det seg om å finne indre styrke. Tidligere jobbet du med å kvitte deg med det som ikke lenger var bra for deg, men nå er det på tide å vende deg innover og finne deg selv. Omfavn din uavhengighet, men behold din medfølelse og empati for andre. Husk: Vi er alle ett....Krystaller for siste halvmåne:


 • Bergkrystall - Den balanserer og revitaliserer de fysiske, mentale, emosjonelle og åndelige planene, og vil forsterke energi og tanke, så vel som effekten av andre krystaller.


 • Rodokrositt - er en stein som integrerer fysiske og åndelige energier, stimulerer kjærlighet og lidenskap samtidig som den gir energi til sjelen. Den åpner hjertet, løfter depresjon og oppmuntrer til et positivt og muntert syn. Det forbedrer egenverdien og lindrer følelsesmessig stress. Den oppmuntrer til en positiv holdning, kreativitet og innovasjon, og forbedrer drømmetilstander.


 • Pyritt - Pyritt er en kraftig beskyttelsesstein som skjermer og beskytter mot alle former for negative vibrasjoner og/eller energi, som arbeider på det fysiske, eteriske og emosjonelle nivået. Det stimulerer intellektet og forbedrer hukommelsen, og hjelper til med å hente frem relevant informasjon når det er nødvendig.Økende Nymåne:

Den siste fasen er gang. Nå er det på tide å søke innover for å finne frem og bli kjent med dine følelser og emosjoner. Tillat deg selv å føle.....Dypt.....skap lidenskapelig og slipp alt som holder deg tilbake slik at du kan starte på nytt ved neste nymåne.
Krystaller for økende Nymåne: • Aprikos Botswana agat - Det kan bidra til å roe sinnet, forbedre hukommelsen og konsentrasjonen. Apricot Agate hjelper til med å lindre når du reagerer på situasjoner utenfor din kontroll.


 • Blå kalsitt - Denne steinen er kjent for å berolige følelser og gir mental og eterisk beskyttelse. Blå kalsitt er veldig beskyttende når det kommer til ens aura, og tilbyr veldig sterke transmutasjons energier.


 • Regnbue månesten - Regnbuemånestein antas å bringe balanse, harmoni og håp samtidig som den øker kreativitet, medfølelse, utholdenhet og indre selvtillit. Regnbuemånestein antas å bidra til å styrke intuisjon og psykisk persepsjon, spesielt gir den oss visjoner om ting som ikke umiddelbart er åpenbare. Denne er derfor nyttig for å gjøre deg klar for neste runde av nye månefaser og nye intensjoner.


Nå er sirkelen sluttet og en ny begynner igjen med Nymåne. 

11 views0 comments

Related Posts

See All

Comments


bottom of page